Wat dekt uw opstalverzekering eigenlijk?

Veel huiseigenaren besteden weinig aandacht aan hun opstalverzekering. Vaak hebben ze geen idee wat er wel en niet onder de dekking van deze verzekering valt. En dat brengt risico’s met zich mee, die flink in de papieren kunnen lopen bij schade. 

Verzekeringen woning
Nieuws
Datum: 17-06-2021

Dat blijkt uit onderzoek dat belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) dit voorjaar heeft laten uitvoeren. Ongeveer de helft van de ondervraagden weet bijvoorbeeld niet of verblijfskosten voor een  tijdelijk onderkomen na brand worden gedekt. Datzelfde geldt voor het herstel van schade aan de tuin.  

Zorgelijk 

Zo’n 40% heeft geen idee of aanpassingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe keuken of zonnepanelen. Een zorgelijke situatie, vindt VEH. Het gaat immers vaak om forse bedragen. 

Goedkoop of duurkoop? 

Omdat veel huiseigenaren de kans op grote en complexe schades laag inschatten, kiezen ze vaak voor een opstalverzekering met een lage premie, vermoedt de belangenorganisatie. Maar die hebben over het algemeen minder goede voorwaarden, waardoor goedkoop duurkoop kan worden.  

Controleren 

Een kwart van alle ondervraagde huiseigenaren heeft de voorwaarden van de opstalverzekering al zeker vijf jaar niet gecontroleerd. VEH adviseert om dit vooral wel te doen, liefst elk jaar. Bij veranderingen is vaak een aanpassing nodig. Dat geldt zeker als u het huis uitbouwt, een nieuwe badkamer heeft laten plaatsen of andere grote veranderingen heeft doorgevoerd. 

Onverzekerbaar 

Bepaalde schades zijn ook (bijna) onverzekerbaar. Denk bijvoorbeeld aan schade door overstroming of verzakking van de fundering. Vereniging Eigen Huis maakt zich ook hierover zorgen en heeft dit aangekaart in politiek Den Haag. Huiseigenaren dragen namelijk wel het risico voor zulke schades maar hebben geen invloed op de oorzaken.  

Meer informatie 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over – de dekking van – uw opstalverzekering? Wij beantwoorden ze graag. Neem dus gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.