Veel meer aanrijdingen met dieren

Het aantal aanrijdingen met wilde dieren is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Waren het er in 2017 nog 5.750, vorig jaar is dit opgelopen tot ruim 8.600. Vooral op de Veluwe gebeurden er veel ongelukken met onder andere wilde zwijnen en herten. 

Hert loopt over rijweg
Nieuws
Datum: 03-06-2021

Ook de schadelast per incident is in de genoemde periode gestegen. Kostte een gemiddelde claim bij een aanrijding met een dier in 2017 nog € 1.632 euro, in 2020 is dit opgelopen tot € 1.921. Een en ander blijkt uit cijfers van branche-organisatie Verbond van Verzekeraars. 

Herontdekking van de natuur 

Ondanks de lockdown vonden de meeste aanrijdingen in 2020 plaats in de maanden april en mei. Het Verbond denkt dat dit samenhangt met de explosieve herontdekking van de natuur. Door het grotere aantal wandelaars verlaten dieren namelijk vaker hun vaste gebied, waardoor ze eerder slachtoffer worden van een ongeval. 

Regionale verschillen 

De cijfers laten grote regionale verschillen zien. Veruit de meeste aanrijdingen met een hert, zwijn of ander wild dier – zo’n 1.300 – gebeurden in Gelderland. Flevoland noteerde met 290 aanrijdingen het laagste aantal incidenten. Het Verbond pleit ervoor dat lokale overheden automobilisten wijzen op risicoplekken waar veel aanrijdingen met wild plaatsvinden. 

Wat moet u doen als het u overkomt? 

Een aanrijding veroorzaakt altijd stress. Mocht u betrokken raken bij een ongeluk, of het nu met een dier is of niet, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Wij adviseren u dan over de stappen die u moet nemen. Bel ons in zo’n geval dus gerust of neem contact met ons op via onze website.  

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.