Mogelijkheden voor starters op woningmarkt

Het aantal starters dat een hypotheek heeft aangevraagd, was in januari van dit jaar ongeveer gelijk als een jaar geleden. Ondanks dat jonge huizenkopers financieel voordeel hebben omdat ze eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, bleef groei dus uit. 

Jong koppel zittend op de vloer dromend over hun huis
Nieuws
Datum: 08-02-2021

Een en ander blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). De belangrijkste oorzaken zijn de extreem hoge huizenprijs en het tekort aan nieuwe woningen. Door dat laatste zijn er ook weinig doorstromers.  

Huizenprijs 

Was de gemiddelde prijs van een koophuis begin 2019 nog zo’n € 300.000, inmiddels is dat ruim € 60.000 meer. En hoewel de regels voor het afsluiten van een hypotheek iets zijn opgerekt, blijven ze behoorlijk streng. 

Meer mogelijkheden voor starters 

Ondanks dat zijn er toch mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Zo bestaat de starterslening nog altijd. Of u hiervoor in aanmerking kunt komen, kunt u controleren u op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)

Hulp van familie 

Verder kunnen ouders en grootouders vaak helpen bij het kopen van hun huis. Zo mogen zij iedereen onder de veertig jaar ruim een ton belastingvrij schenken. Een andere optie is om het eerste huis (deels) te financieren met een familiehypotheek. 

Meer weten? Vraag het ons! 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die starters op de woningmarkt hebben? Bent u op zoek naar de (starters)hypotheek die het beste bij u past? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.