Zorgkosten die u mag aftrekken, heten specifieke zorgkosten. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om deze kosten te mogen aftrekken. Specifieke zorgkosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, maar voor hulpmiddelen.
Welke kosten u wel of niet mag aftrekken, kan van jaar tot jaar verschillen. Op de website van de Belastingdienst vindt u het meest recente overzicht.
Zorgkosten voor anderen
In sommige gevallen mag u ook de kosten aftrekken die u voor anderen maakt. Dit geldt voor:
- uw fiscale partner;
- kinderen jonger dan 27 jaar die niet in staat zijn de kosten zelf te betalen;
- ouders, broers of zussen die bij u in huis wonen en afhankelijk zijn van uw zorg. Iemand is afhankelijk van uw zorg als hij normaal gesproken beroepsmatige hulp nodig heeft of verzorging in een verzorgingshuis of verpleeghuis;
- ernstig gehandicapte mensen van 27 jaar of ouder met wie u in gezinsverband woont. Iemand is ernstig gehandicapt als hij aanspraak kan maken op opname in een verpleeginstelling.
Drempelbedrag
Verder mag u alleen geld terugvragen als uw specifieke zorgkosten boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. Voor de berekening van het drempelbedrag over 2020 klikt u hier.
Meer aftrek
Is uw (gezamenlijke) drempelinkomen in 2020 niet hoger dan € 35.375,- ? Dan mag u meer aftrekken. Als u op 1 januari 2020 nog niet de AOW-leeftijd had bereikt, heeft u recht op een verhoging van 40% van uw specifieke zorgkosten. Ontving u gedurende het hele jaar al wel AOW? Dan bedraagt dit percentage zelfs 113%. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina.