Deze smakelijke maaltijden kosten u weinig moeite om te maken. En ze staan of snel op tafel, of zijn eenvoudig voor te bereiden. De aangegeven hoeveelheden zijn voor drie ruime porties.
Snelle kipcurry met groente en wortelrasp
Curry. Ik zou het elke dag wel kunnen eten. Er zijn zoveel combinaties van ingrediënten, specerijen en kruiden denkbaar, dat het nooit verveelt. Welke curry maakt u vandaag? Een spicy tikka masala? Een roomzachte korma? Of gaat u voor een hartverwarmende -en pittige!- madras? Ach, het maakt niet uit, u kunt niet verkeerd kiezen!
Ingrediënten
- 250-300 gr kippendijfilet
- 400-500 gr groente naar keuze (courgette, bloemkool, boontjes, paprika, etc.)
- 1 pot (450 gr) goede currysaus (bijvoorbeeld van Patak)
- 250-300 gr rijst
- 1 winterwortel of een zakje (150 gr) julienne gesneden wortel
Bereiding
- Snijd de kip en de groente in ongeveer gelijke stukjes / roosjes.
- Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Braad de kip aan in wat boter of olie.
- Voeg de groente toe en laat even meebakken.
- Voeg de currysaus toe, breng aan de kook en laat 10-15 minuten pruttelen.
- Rasp ondertussen de wortel (of maak het zakje julienne gesneden wortel open).
- Opscheppen maar!
Zo al een mooi en gevarieerd gerecht, maar nog lekkerder met een paar cashewnootjes, een lepeltje (mango)chutney, wat (zoetzure) komkommer, een paar plakjes banaan en een stukje naan-brood. Eet smakelijk!
Supersnelle Spaanse tortilla (aardappelomelet) met paprika en chorizo
Het probleem van een klassieke Spaanse tortilla is dat je eerst aardappelen moet schillen, wassen en daarna in dunne schijfjes snijden. Maar niet met deze variant. Gewoon een pond rösti ontdooien en klaar. Nou ja, bijna…
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 150-200 gr chorizo aan één stuk
- 2 rode paprika’s
- 500 gr rösti (ontdooid)
- 4 grote of 6 kleine eieren
Bereiding
- Snipper de ui en snijd de chorizo en de paprika’s in kleine blokjes.
- Fruit de ui met de chorizo zachtjes, zo’n 5 minuten.
- Voeg de paprika en de rösti toe en bak 5 minuten mee. Schep af en toe om.
- Kluts onderussen de eieren en voeg wat zout en peper toe.
- Voeg het aardappel-vlees-groentemengsel aan de eieren toe en meng alles goed.
- Stort het mengsel terug in de (nog vette) pan en laat op een (zeer) zacht vuurtje stollen. Schud met de pan om de tortilla los te maken en laat ‘m op een bord glijden. Keer de tortilla om in de pan en bak ook de andere zijde in 5 minuten lichtbruin.
OF (nog makkelijker):
Zet de pan in het midden van een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius en bak de tortilla in ± 25 minuten gaar. Voor deze methode kunt u ook een springvorm of ovenschaal gebruiken waar u het mengsel instort.
- Snij de tortilla in punten en serveer.
Voilà, een eenpansmaaltijd met alles erin. Natuurlijk extra lekker met een frisse komkommer-yoghurtsalade erbij.
Zalmlasagne met spinazie
De kunst van het maken van goede lasagne kent twee geheimen. Allereerst: dunne laagjes, zodat de lasagne niet instort als je hem aansnijdt en uit de schaal haalt (Italiaanse kinderen gaan huilen als dit gebeurt). Maar minstens zo belangrijk: als de lasagne uit de oven komt, laat ‘m dan 10-15 minuten rusten. Gewoon op het aanrecht, met een stuk aluminiumfolie erover zodat ‘ie warm blijft. Succes gegarandeerd!
Ingrediënten
- ± 10 lasagnebladen (200 gr)
- 600 gr diepvriesspinazie, ontdooid, het meeste water afgegoten
- 200 gr gerookte zalmfilet
- 3 dl bechamel- of kaassaus
- 100 gr geraspte oude kaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een ovenschaal in.
- Verdeel een beetje spinazie over de bodem.
- Bedek dit met lasagnebladen, breek ze eventueel om goed uit te komen.
- Verdeel wat spinazie over de bladen zodat ze net bedekt zijn.
- Scheur wat stukjes zalmfilet en verdeel die over de spinazie.
- Verdeel hierover een paar lepels saus zo gelijkmatig.
- Herhaal de stappen 4 tot en met 7 totdat alle ingrediënten zijn gebruikt.
- Bestrooi de lasagne met de geraspte kaas.
- Zet de lasagne ± 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de lasagne uit de oven, dek af en laat 10-15 minuten rusten
Serveer gewoon zo of met knapperig brood. Tijd over? Maak er dan nog een lekkere groene salade bij.